23 Aralık 2009 Çarşamba

Hac rehberi

İslamın temel şartlarından biri olan Hac ile ilgili görüşlerimi 2009 yılında yapmış olduğum Hac farzı için gitmiş olduğum Mekke ve Medine'de gördüklerim ve yaşadıklarımı, Hac'a gitmek isteyen adaylara bir rehber olması amacıyla düzenlenmiştir.
Hac'a gitmek isteyenler, ilk kayıtlarını bulundukları İldeki Diyanet işleri müdürlüklerine 15.-TL. (2009 yılı bedelidir.)ödiyerek yaparlar.Suudi Arabistan hükümeti o yıl kaç hacı adayınının hacca gelmesi için bir Hacı adet belirler.Bu yıl 75 bin kişi idi, sonra 25 bin yedek üyü ile toplam 100 bin 'i buldu.)Daha sonra bu kayıtlar bilgisayar ortamında değerlendirilerek ilk 75 bin kişi hacca gitmek için seçildi.Bu bilgisayar ortamında yapıldı.(Diyanet işleri bunun tarihini basın ve yayın yolu ile duyurduktan sonra TC.Kimlik numarasını Diyanet İleri sitesine girerek Hacca gidip, gitmeme konusunda bilgi sahibi olunabilir.)Daha sonra gitmeye hak kazanan hacı adaylarına bir tarih bildirerek farkılı hizmet seçeneklerini bildirerek bunların arasından tercih ettklerinizi tesbit ederek kesin kayıtlarınızı üç taksitte ödiyerek yapatırırlar.Örnk.2009 için,
Kadın, erkek ayrı odalarda.
NORMAL 1 TİP.2,465 euro.(Odalar 5 kişilik)Banyo ve tuvaletler müşterek.Mekke'de Mesfele,Hafayir,Cervel,Zahir,Şişe,Aziziye,Mahbes'ül cin bölgelerinde Harem'e5/7 km mesafede. Medine'de ise Merkeziye'de Mescid-i Nebi'ye yürüme mesafesinde yaklaşık 300/500 metre civarında.Odalar kılimalı.Kafilenin hacda kalış süresi uçak proğramı veya Slot durumuna göre 35 veya 45 gün.
NORMAL 2 TİP.2,295 euro.(Odalar 7 kişilik)Banyo ve tuvaletler müşterek.Mekke'de Mesfele,Hafayir,Cervel,Zahir,Şişe,Aziziye,Mahbes'ül cin bölgelerinde Harem'e5/7 km mesafede. Medine'de ise Merkeziye'de Mescid-i Nebi'ye yürüme mesafesinde yaklaşık 300/500 metre civarında.Odalar klimalı.Kafilenin hac'da kalış süresi uçak proğramı veya Slot durumuna göre 35 veya 45 gündür.
Seyahat sürelerinin uzaması halinde hacı adaylarından ilavfe bir ücret alınmayacağı gibi, sürenin kısa olması halinde de herhangi bir ilave ücret iadesi yapılmayacaktır.
MÜSTAKİL 1 ODA TİPİ.2 kişilik oda ücreti,kişi başı.4,090 euro.Mekke'de Harem'e kadar yaklaşık 1500 m mesafededir.Medine'de ise 300/500 metre yürüme mesafesinde.
MÜSTAKİL 1 ODA TİPİ.3 kişilik oda ücreti,kişi başı.3,825 euro.(3 bayan veya 3 erkek)
Mekke'de Harem'e kadar yaklaşık 1500 m mesafededir.Medine'de ise 300/500 metre yürüme mesafesinde.
MÜSTAKİL 2 ODA TİPİ.2 kişilik oda ücreti,kişi başı.3,780 euro.Mekke'de Harem'e kadar yaklaşık 1500 m mesafededir.Medine'de ise 300/500 metre yürüme mesafesinde.
MÜSTAKİL 2 ODA TİPİ.3 kişilik oda ücreti,kişi başı.3,550 euro.Mekke'de Harem'e kadar yaklaşık 3,500 m mesafededir.Medine'de ise 300/500 metre yürüme mesafesinde.Kafilenin hac'da kalış süresi uçak proğramı veya Slot durumuna göre 15 veya 30 gündür.
MÜSTAKİL 3 ODA TİPİ.2 kişilik oda ücreti,kişi başı 3,435 euro.Mekke'de Harem'e kadar yaklaşık 5000/7000 m mesafededir.Medine'de ise 300/500 metre yürüme mesafesinde.
MÜSTAKİL 3 ODA TİPİ.3 kişilik oda ücreti,kişi başı 3,235 euro.Mekke'de Harem'e kadar yaklaşık 5000/7000 m mesafededir.Medine'de ise 300/500 metre yürüme mesafesinde..(3 bayan veya 3 erkek)
Müstakil oda tiplerinde:Odalarda, tuvalet, banyo ve klima mevcuttur.Günlük kahvaltı ve akşam yemeği tabildot usulü olup çay, self-servis şeklinde yapılmaktadır.
Yemeklerde su ve meşrubat kısıtlaması yoktur.Her katta bulunan kat görevlileri oda hizmetlerinde yardımcı olmaktadır.(Havlu, Tuvalet kağıdı,ve diğer hizmetlerde)
Havaalanı, otel, günlük mescit ziyaretleri(Uhud,Hira, dağ ziyaretleri Arafat, Mekke, Medine gidiş ve diğer otobüs servis ücretleri hacı adayları tarafından karşılanmaktadır.Her gurup otobüs içersinde kendi arasında bahşiş adı altında bir miktar para toplar ve bunu şöfer'e verir,bunn için hiçbir miktar mecburiyeti yoktur.(1 Suudi arabistan riyalinden 3/5 veya 10 riyale kadar kişinin tercihine göredir.) ancak her orelin önünden saat başı Mekke'de harem'e kadar gidiş ve dönüş servis araçları ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Pekçok otelin içinde sağlık merkezleri ve sağlık ocakları mevcuttur.Her türlü sağlık hizmetleri verilmektedir.Medinede 50 yataklı hastane,Mekke'de 150 yataklı hastane,Arafat'da sağlık çadırı,15'i tam donanımlı 20 adet ambulans.
Hacı adaylarının hastalanmaları durumunda ilk yapacağı şey kendi gurubundaki din görevlisine veya kafile başkanına durumunu bildirmelidir.İlk tedavi en yakın nsağlık merkezinde yapılacak ihtiyaç ve acil olması durumunda hastaneye yönlendirileceklerdir.
Yemekler Türk ahçıları tarafından Türk mutfağından çeşitlerle sunulmaktadır.
Sabah kahvaltısında. Çay, zeytin, beyaz peynir, küçük kapalı poşetler içinde reçel, bal,sıvı helva,250grm.poşet süt,ekmek.
Akşam yemeklerinde, Pilav,bulgur pilavı,makarna,etli ve sulu yemekler,türlü,nohut, baklava,helva,muz,elma, portakal,bol su ve meşrubat.
Medine'deki otellerden bazı görüntüler.






Mekkedeki otellerden bazıları,
Zem zem tower,
Mekke deki otel odalarında aşağıdaki işatet ile namazın ve kâbenin yönü gösterilmiştir.

Yukarıdaki işaret yönüne göre namaz kılmadan önce seccade konulmalıdır.



Bu yörenin en yüksek oteli.Hemen Kâbenin kapısı önünde ve girişinde.
Diyanetin hacı adaylarına yola çıkmadan önce verdiği malzemeler ise şunlardır.
Şeytan taşlamak için taş kese,Mescitlerde ve kâbede içeri girmeden önce çıkartılıp muhafaza edilmek üzere ayakkabı ve terlikler için kılıf,Kuranı kerim meali,Hac ilmihali,Haccı anlamak,Kutsal iklimde dua kitabı,Hicaz albümü,Hac ile ilgili bilgi amaçlı CD,Hac not defteri.Valiz, omuzda taşınacak çanta.Kıyafet kumaş, (2 takım elbise için kumaş).
Bunların dışında alınması gerekenler. Terlik,Önü ve arkası açık yazlık ayakkabı, İhram,en az 3/4 gömlek, 3/4iç çamaşırı,Hava sıcak olduğu için pamuklu veya keten takım hac kıyafeti.

Hacı adayları Türkiye de iken hava alanlarına kendi araçları ile gitmekteriler.
Medine ve Cidde de ise gurup halinde otobüslerle hava alanlarına götürülmektedirler.
Diyanet'in belirlediği bankalara Kurban bedeli bu yıl için 115 usd. yatırılarak kurban makbuzu diyanet'e, Hava alanı harç bedeli ise bu yıl için 15 TL.olup harç makbuzu hava alanında pasaport kontrolünde gösterilmek üzere saklanır.
Yola çıkmadan önce yurt dışı çıkışı için menenjit açısı vurulmalı ve aşı kartını saklamalı, pasaport yurt dışı giriş ve yurt içi çıkışlarda görevlilere göstermelidir.
Mescid-i Nebevî(Medine)



























Hz.Ebubekir ve Hz.Ali mescitleri(Osmanlılar zamanından Restore edilmiş hali.)

Bulut mescidi ve minaresi


Bilal Mescidi.



Medine içinde yapılan gezilerden bazı görüntüler.

Rehber ile ilgili yazılar , resimler kamera görüntüleri devem edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder